ROM-CON-URI (II)

Așadar, ne oprisem după primele pagini dedicate CONSFĂTUIRILOR NAȚIONALE ALE CENACLURILOR ȘI SCRIITORILOR DE LITERATURĂ ȘI ARTĂ ȘTIINȚIFICO-FANTASTICĂ la anul 1974.

Consfătuirea de la Oradea a marcat un moment oarecum pitoresc al adunărilor noastre. S-a desfășurat la Casa Armatei din Oradea, HORENII fiind cenaclu (cerc) al acestei instituții.

Pentru mulți suna puțin deranjant să auzi mereu „Să trăiți!” sau „’nțeles, tovarăș major!” sau „permiteți să raportez”.

Pentru unii din membri, cei câțiva civili (în frunte cu Viorel Pantea) suna uneori stânjenitor în raport cu ceilalți, adică membrii cluburilor din țară.
Din punct de vedere organizatoric lucrurile au funcționat bine.

Dintre cenacliști se pare că personajul cel mai important a fost timișoreanul Marcel Luca.

Era într-o efervescență creatoare, iar lectura prozei lui, Reportaj despre un OZN, a fost bine primită de toată lumea, ca să nu zic adulată.

În 1975 Consfătuirea a fost la București, în 1976 la Craiova, în 1977 la Bucureşti, în 1978 la Târgoviște.

Dintre toate, cele patru de mai sus, Târgoviște ar merita un popas mai mare, deoarece în timpul Consfătuirii și-a făcut apariția ȘCOALA DE LA TÂRGOVIȘTE prin cei doi reprezentanți ai săi, participanți cu brio la lucrările Conferinței: Mircea Horia Simionescu și Costache Olăreanu.

Laurențiu Ulici a fost președintele juriului. Cenaclul CRONOS, cel care a organizat consfătuirea, condus de elevul dintr-a 12-a George Tudose, a primit felicitări pentru calitatea manifestărilor organizate la Casa Tineretului din Târgoviște.

În 1979 Consfătuirea s-a ținut din nou la Oradea.

Personajele cele mai interesante au fost Leonida Neamțu, scriitorul de la Cluj și grupul de cenacliști de la Iași, conduși de Dan Merișca. Unii dintre ei aveau frezele colorate în verde, roz roșu sau negru. Erau primii punk-işti printre sefişti.

Apăreau așa Dan Merișca, Lucian Merișca (elev atunci), Doru Pruteanu, Dan Alexe. Consfătuirea a fost una bine organizată.

1980 – Timișoara. Organzatori – clubul HELION și H.G. WELLS. Locul Casa Tineretului + Casa Studenților.

A fost o bornă importantă în șirul de ROMCON-uri, în primul rând prin participarea numeroasă. În al doilea rând prin faptul că manifestările s-au desfășurat în două orașe (Timișoara și Buziaș) și în trei locații: Casa Tineretului din Timișoara, Casa de Cultură a Studenților Timișoara și Casa de Cultură Buziaș.

Noul val s-a instalat la conducere. Figuri de seamă ale consfătuirii: Mihai Ionescu, Dan Merișca, A.C. Giagim, Alexandru Mironov, Mircea Opriță, Lucian Ionică, Lucian Hanu, Sorin Antohi.

Momente semnificative: noaptea dintre ziua de vineri și sâmbătă de la Căminul 16 al Universității, unde Mihai Ionescu, liderul informal al SOLARIS-ului bucureștean a stabilit, împreună cu reprezentanții Helion, Quasar, Solaris planul „răzmeriței” de a doua zi.

Sâmbătă dimineața, la ora 10,00 fix, Mihai Ionescu cu Dan Merișca, Cornel Secu, Mihai Grămescu (așa cred) au ocupat masa de prezidiu din sala 103 a Casei Tineretului și au condus „operațiile”. După circa 15-20 de minute a apărut V. Colin, Ion Hobana, A. Rogoz, Horia Aramă, Victor Bârlădeanu, care au rămas siderați. Nu știau ce se întâmplă. Unii au stat în picioare (nu mai era niciun loc liber), alții au primit câte un scaun, toți fiind marcați de întorsătura lucrurilor.

Timișoara a însemnat o nouă frontieră pentru aceste întâlniri.

Clubul HELION a lansat cu acea ocazie un microfanzin HELION, iar cenaclul H.G.WELLS un număr din Paradox (ca și supliment al revistei studențești Forum Studențesc).

În 1981 Consfătuirea s-a ținut la Iași în organizarea cenaclului S.F. de la Casa de Cultură a Studenților și Tineretului Iași.

A fost o consfătuire bine organizată. Se poate socoti apogeul cenanclului Quasar. Avea o echipă foarte bună și de prozatori, dar mai ales de teoreticieni, rara avis în s.f.-ul românesc. Ei aveau teoreticieni tineri cât toate cenaclurile și cluburile s.f. din România la un loc. Iată-le numele: SORIN ANTOHI, DORU PRUTEANU, GEORGE CEAUȘU, DAN ALEXE.

Majoritatea participanților au fost marcați de absența apei reci (se dădea numai câteva ore pe zi) de la căminele studențești din Iași, dar și de la hotelurile la care erau cazați unii dintre participanți (Hotelurile UNIREA și TRAIAN). Începând cu Iașiul rolul revistei Știință și Tehnică și al redactorului-șef Ioan Eremia Albescu în organizarea Consfătuirilor s.f. naționale a crescut simțitor, iar la următoarea Convenție, cea de la Sibiu, din 1982, a fost destul de important.
Și așa au ținut-o până în 1989. Sibiul a reprezentat un moment bun pentru s.f.-ul românesc, afirmând puternic gruparea NOVA, condusă de Dan Iordache.

Ceea ce a urmat, adică a 13-a Consfătuire națională de la București din noiembrie 1983, a fost ca un vis urât. Organizator era cenaclul bucureștean MODUL 13, care era condus de Ștefan Ghidoveanu, și funcționa pe lângă clubul uzinelor „23 August”.

A fost un fiasco, principala vină fiind a cenaclului MODUL 13, destul de firav ca și grupare, dar, mai ales, a lui Ștefan Ghidoveanu, a cărui superficialitate organizatorică a fost de pomină. Și nu numai atunci.

De mortuis nihil sine bene, dar totuși adevărul nu trebuie mascat sau acoperit, așa cum face mâța.

Datorită faptului că Ghidoveanu nu a anunțat comitetul de partid al Întreprinderii „23 August”, ci numai comitetul U.T.C., fără să-și ia măsurile de protecție necesare, adică să-l anunțe pe Ion Hobana, pe Albescu sau pe alții, a ieșit un tărăboi imens, în prim-plan fiind secretarul de partid al întreprinderii, care a interzis Convenția, permițând, touși, să se prezinte în urma tratativelor cu cei din conducerea Primăriei Capitalei și să premieze lucrările de la concursul național de creație, organizat cu această ocazie.

Într-un București cenușiu, neîncălzit, neiluminat, cu galantarele alimentarelor goale, acest eveniment a accentuat și mai mult mizeria pe care trebuia s-o suportăm zi de zi din partea partidului comunist.

În 1984 Convenția s-a desfășurat la Cluj, chiar în perioada Crăciunului, că doar sefiștii sunt atei, nu-i așa?!

Organizatotoric a fost slabă, dar au ieșit la rampă câțiva scriitori clujeni: Constantin Cubleșan (care a fost și președintele juriului), Mircea Opriță, Cornel Robu, Cornel Udrea, Radu Țuculescu.

În 1985 Consfătuirea s-a ținut la Lugoj, în organizarea cenaclului SIRIUS al Clubului Tineretului din Lugoj. O organizare bună în care au excelat Laurențiu Nistorescu, Nicolae Toma și Romulus Popovici.

În vară organizaseră la Surduc o foarte interesantă tabără de creație. Păcat că a avut o singură ediție.

Locațiile consfătuirii au fost Casa de cultură a Sindicatelor și Clubul Tineretului.

În 1986 Consfătuirea a fost organizată la Iași.

Eforturi organizatorice superbe, deși se vedea că gruparea de la Iași nu mai avea forța celei din 80-81-82.

Aceleași probleme cu apa, compensate în parte de Emil Brumaru, Al. Călinescu și grupul Divertis (care-l achiziționase pe Ghighi Bejan, arhitectul bucureștean repartizat „în producție” la Iași).

Jurizare foarte dificilă, deoarece Vladimir Colin nu vroia să asculte opiniile lui Alex Ștefănescu, Cornel Ungureanu și a unei doamne Vârtopeanu (așa cred că se numea) din Consiliul Culturii. Jurizarea s-a reluat de mai multe ori și în timpul nopții, Cornel Ungureanu solicitând ca membrii juriului să reparcurgă anumite lucrări selectate pentru premiere.

Mare scandal făcut de ieșeni față de povestirea Maidanul cu extraterești a lui Constantin Cozmiuc, reprezentantul cenaclului H.G. Wells din Timișoara.

Valurile au continuat și după Consfătuire, vârful de lance reprezentându-l revista Opinia Studențească din Iași și Convingeri Comuniste din București.

O vină mare au purtat-o și cei de la cenaclul H.G. Wells, deoarece au trimis un text necorectat, plin de greșeli gramaticale. Și nu numai.

1986 a reprezentat un fel de schismă, dar și un prag care a marcat scăderea de formă a două grupări reprezentative până atunci: Quasar-ul și Solaris-ul, Solaris-ul poate mai puțin. Timișoara domina de ani bun fandomul și nu putea fi oprită. Mai ales Helion-ul, cu cele două publicații fanion: revista HELION și BIBLIOTECA NOVA.

de Cornel SECU

Material preluat de pe site-ul Clubului Helion.