Bătut cu bîtele

7 iul.

Rob D are piesa Clubbed to Death pe coloana sonoră a filmului Matrix. Pe YouTube se poate vedea și clipul original al piesei, iar dacă ar fi cineva interesat de corespondența între limbajele artistice, aș spune că Rob D, scos din post-apocalipsa cyberpunk a Matrix-ului, intră în New Weird bine de tot. Însă din ce în ce mai puțini oameni sunt interesați de corespondențe, din graba cotidiană, excelent sugerată în clipul lui Rob D. Pentru RomCon-ul de la Suceava, dintre 18-20 septembrie 2015, una dintre categoriile propuse publicului pentru a vota și premia sf&f-ul original românesc, apărut în 2014, este și cea de videoclip. Aici discuția se ramifică: avem clipuri românești care să aducă aminte de vreun sub-curent sf&f? Dacă nu avem, de ce să punem categoria? Dacă avem – să zicem, două – pe ce criterii se face alegerea? Dar nominalizarea? Există, deci sunt nominalizate? Nu ar fi mai bine să ne concentrăm pe ce avem în număr suficient (care e numărul suficient? 3, 5, 55 sau 666?) și asupra cărei premiere putem atrage votanți în masă, făcând astfel ce își propune din ce în ce mai subțiatul grup de FANatici ai genului, și anume, ieșirea din ghetoul în care sf&f-ul a fost pus de regimuri politice haine sau indiferente, personalități satanice sau incompetente, simpli netoți?

Îndrăznesc să aduc niște corecții… ramificațiilor. RomCon-ul de anul acesta este important pentru că se încearcă nu atât o reluare, o demonstrație de existență a genului și a publicului său specializat, zis fandomul, ci o stabilire a unei matrici de existență a produselor culturale și o procedură de a lua în seamă și a valoriza prin vot public produsele culturale românești ale genului sf&f. Și „h“, cât de curând. Fantastica românească își joacă de câțiva ani șansa recâștigării unui statut egal prin calitate cu, să spunem, genurile literare și artistice care dau abordării realiste întâietate în fața fantasticului, mimesis-ului în fața fanteziei. Acum, prin RomCon-ul de-acum, se caută și un statut egal prin cantitate – și ar fi timpul și cazul, fiindcă producția internă de text și grafică și… clipuri ne îndreptățește la asta. În mod sigur, avem public pentru fantastică, pentru toate produsele culturale cuprinse în matricea propusă la Timișoara, de către ARCA SF. Și dacă în domeniul cinematografic, în categoria filmelor de lung metraj, toată lumea a văzut Matrix, dar nu avem niciun film românesc echivalent – și n-are rost să ne arătăm că știm de ce extra-artisticul financiar ar fi principalul motiv (și singurul?) – de ce, întreb eu, am renunța la a lua în seamă scurt-metrajele și videoclipurile? Și două să fie pe tot anul 2014, dacă sunt românești, publicul român are dreptul să i se spună că ele există, iar FANDOMUL are datoria să anunțe MARELE PUBLIC că aceste produse culturale există!

Așadar, Clubbed to Death de Rob D, putea fi schimbat în introducere cu orice altceva, ca exemplu pentru demonstrația de intenție a matricii de alegeri în fantastica românească. Să zicem cu coperta albumului coloanei sonore a Matrix-ului… Să zicem cu coperta novelizării Matrix-ului ori, și mai bine, coperta cărții de eseuri românești despre Matrix, apărută după încheierea trilogiei, în 2005. Este prea mult, este prea zgomotos, se dă cu bâta în baltă dacă se încearcă ieșirea dintr-o stearpă plasare în centru a literaturii, iar a celorlalte produse culturale pe o circumferință din ce în ce mai depărtată? Nu cred. Bătut cu bâta, până la moarte, s-a întâmplat până acum în istoria culturii să fie numai acel curent sau gen care și-a creeat o auto-suficiență, o falsă elită, o aberație numită când turn de fildeș, când ghetou, în funcție de nivelul limbajului de manipulare accesat. Calitatea artistică a fantasticii românești mă îndreptățește să sper că fandomul român nu se va lăsa închis în sine, fie de personalități satanice, fie de incompetenți, fie de simpli netoți.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.