Feri Balin: Coane, Coane, Romcoane!

6 oct.

A fost bine. Organizatorii şi-au dat interesul la maxim ca să fie bine. Asta s-a simţit. S-au agitat, au umblat, au negociat, au trasat toate cele trasabile şi au calculat toate cele calculabile. Pentru asta nu pot decât să-i felicit şi să le mulţumesc din inimă pentru găzduirea noastră, să le mulţumesc şi pentru dedicaţia lor, pentru răbdarea lor şi chiar şi pentru încercarea lor de a împăca pe toată lumea. Au realizat mult mai mult decât ne-au fost aşteptările şi suntem conştienţi că ar fi făcut şi mai mult dacă ar fi avut posibilitatea.

M-am simţit bine la Suceava. Am fost fericit să revăd prieteni vechi şi m-am bucurat că în sfârşit am întâlnit o parte dintre oamenii pe care de multă vreme vreau să-i cunosc. Discuţiile au fost fascinante, subiectele interesante şi participanţii s-au dovedit mereu a fi la înălţime, ceea ce pe undeva este firesc, doar vorbim despre scriitori, editori, redactori şi traducători, vorbim de oameni care şi-au pus vieţile în slujba cuvântului scris.

Totuşi, permiteţi-mi să vorbesc despre ce consider eu că nu a fost tocmai bine. Nu din vina organizatorilor, nici gând. Nici din vina participanţilor, Doamne fereşte! Nu e nimeni de vină, ci de vină suntem noi toţi, pentru că unele lucruri nu sunt cum ar trebui să fie. Sau poate am eu o problema personală, văd lucrurile strâmb, le percep deformat, ori am înţeles totul greşit şi RomCon-ul este altceva decât credeam eu că este…

Voi trece direct la a spune ce nu a fost bine şi ce ar trebui să schimbăm de acum încolo. Printre rânduri voi încerca să spun şi cum cred eu că ar trebui să fie un RomCon.

Înainte de toate mie mi se pare ciudat ca la întâlnirea anuală a celor pasionaţi de science-fiction, fantasy şi horror să participe doar scriitori, editori, redactori, critici şi traducători. Sunt oare singurii interesaţi? Dacă aşa stau lucrurile atunci nu pot să nu mă întreb că ce sens au toate astea? Pentru ce să scrie cineva, pentru ce să publice cineva, pentru ce să editeze, să corecteze, să redacteze? Doar pentru a avea cei doi-trei critici ce să citească şi să critice?

Citește tot articolul în Fantastica.ro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.