Florin Stanciu: ROMCON Suceava 2015 – Ziua 3

22 sept.

A treia zi și ultima de Roncon a început pe fondul unei mahmureli provocate de “serata SF” ce avusese loc cu ceva timp înainte, din care nu-mi mai amintesc decât de o pană de curent, discursul motivațional susținut de Mircea Naidin și ceva rachiu de caise pe versurile Adrianei Muscă.
La prima oră a avut loc ceea ce se dorea a fi o masă rotundă, la care Lucian Dragoş Bogdan, Alexandru Lamba, Daniel Timariu și Marian Truță, au vorbit despre Retrospectiva publicisticii sf&f românești. Din această discuție am reținut că Lucian apreciază că un scriitor de SF ar trebui să publice minim 4 povestiri pe an și că în momentul de față nu există o problemă în a avea unde să publici.

Apoi, Marian Truță ne-a mărturisit că se primesc puține texte și majoritatea sunt modeste… La CPSF de exemplu o parte din texte sunt comandate, pe când la Nautilus politica este una mai de grabă de susținere a autorilor în demersurile lor publicistice. “Stăm bine cantitativ, nu însă la fel de bine calitativ”, mai spunea editorul.

S-a vorbit și despre necesitatea unei baze de date a ficțiunii speculative românești și așa am aflat că în spatele initiativei apărută de câteva săptămâni (vezi postarea lui Milos Dumbraci) dar a cărei autori nu erau cunoscuți, se aflau de fapt  Alexandru Lamba, Lucian Dragoş Bogdan și Daniel Timariu. Marian a menționat și necesitatea unei secțiuni sau instrument separat despre concursuri și premii literare SF&F care să ghideze autorii interesați.

Citește tot articolul pe blogul Golem14.com.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.