Ileana-Andreea Drop: Convenția națională de ficțiune speculativă și viitorologie (ROMCON) 2015

6 oct.

Pentru mine a fost prima dată când am participat la întâlnirea anuală a scriitorilor și cititorilor de SF&F din România.

Ediția de anul trecut nu a putut avea loc, până la urmă, din lipsa fondurilor. Păcat: mi-ar fi plăcut să particip. Anul acesta a avut loc cea de-a 36-a întâlnire. Nu știu altă dată cum a fost, dar am înțeles că organizatorii se așteptau la vreo 70 de participanți și s-au trezit cu vreo 120. Cred că asta spune destule, nu?

Organizarea? Eu zic că se putea mai bine, pentru că:

-Am avut de ales între două locuri de cazare, în condiții similare: căminul studențesc care se află vis-a-vis de Observatorul Astronomic (acolo unde au avut loc marea majoritate a conferințelor) și Hotelul Bucovina, aflat la o distanță de aproximativ 15 minute de mers pe jos. Cu mențiunea că doar în cursul zilei de sâmbătă am beneficiat de luxul de a avea apă caldă, din pricina unor defecțiuni la centrala termică.

– Am avut posibilitatea să cumpărăm bonuri de masă (70 lei pentru 6 mese) la restaurantul “Old Times”, unde am fost așteptați și serviți de către o echipă întreagă. De menționat că restaurantul se află la jumătatea distanței dintre cămin și hotel. Meniurile au fost prestabilite și nu au inclus apă, ceai, cafea, nu mai vorbesc despre băuturi alcoolice. Era și normal ca băutura să nu fie inclusă în prețul meniului, insă neputința de a alege între mai multe feluri de mâncare a cauzat unora dintre participanți mici neplăceri. Să nu mai spunem că sâmbătă seara am constatat că nu toată lumea a avut parte de aperitiv. În plus, m-aș fi așteptat la niște specialități locale, să pătrundem mai bine în sânul Bucovinei.

– Venind de la așa distanțe mari, am fost introduși direct în miezul problemei: lansări de cărți, prezentare de galerie de artă. Editurile abia au găsit timp să scoată cărțile la vânzare.

-Nimeni nu s-a gândit că majoritatea celor prezenți nu cunosc orașul și slavă Domnului, ar avea ce să vadă: muzeul de științele naturii, Hanul Domnesc, muzeul de etnografie care este așezat lângă Cetatea de Scaun. Așa că, ne-am văzut nevoiți să renunțăm la participarea la conferințele de sâmbătă dimineață în favoarea cunoașterii orașului. Atelierul de pictură care funcționează în cadrul muzeului de științe naturale avea lucrările expuse la etaj. Copiii au desenat și au făcut din lut tot felul de animale.

Dacă cele prezentate mai sus vi se par doar cârcoteli, haideți să trecem la lucrurile cu adevărat serioase.

Citește tot articolul în revista Fantastica.ro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.