RomCon 2015 – răspunsuri înainte de întrebări

7 iul.

Convenția Națională a iubitorilor de sf&f din țara noastră (RomCon) are o tradiție de mai bine de 25 de ani, însă acest gen de manifestare a intrat într-un con de umbră o dată cu schimbările ultimului deceniu, fără milă pentru formele culturale care nu se adaptează la rapiditatea comunicării, la multitudinea alegerilor posibile pentru public, la asaltul turnurilor de fildeș locale de către consumerismul mondial. Și totuși, așa cum au demonstrat în paralel ComiCon-ul de la București și Sesiunea Helion de la Timișoara, de la începutul lui mai, se poate organiza o manifestare pentru publicul larg din România și o alta pentru miezul tare al fandomului împreună cu creatorii și cercetătorii fenomenului sf&f, astfel încât într-un viitor nu prea îndepărtat, RomCon-ul să fie sinteza acestora. Pentru a ajunge acolo, este nevoie de reluarea tradiției și de inovație, simultan. De aceea, RomCon-ul 2015 este foarte important pentru sf&f-ul românesc, atâta vreme cât nu vrem să devenim o simplă colonie culturală.

Din partea Societăţii Ştiinţifice Cygnus, Rom-con-ul va fii coordonat de Mircea Nanu Munteanu, Florentin Haidamac și George Sauciuc, ce va avea loc între 18 și 20 septembrie 2015, la Suceava. Proiectul este sprijinit de către administrația locală, tematica întâlnirilor fiind de o actualitate ce transcende interesul artistic și comercial: „Teroare și terorism în SF“. Întâlnirile convenției vor avea loc la Observatorul Astronomic din Suceava și la universitate. În sprijinul clubului Cygnus, pentru organizare, se implică ARCA SF (Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction). Pe lângă lansările de carte deja antamate (un volum Mircea Opriță; colecțiile de gen de la Nemira, Rao și Tracus Arte), se au în vedere un vernisaj de artă plastică și prezentări de artă vizuală cu autori români din București și Timișoara. Invitați de onoare ai RomCon-ului sunt Mircea Opriță și Alexandru Mironov. Invitați speciali: Cornel Secu și George Ceaușu, împreună cu doi dintre cei mai de succes scriitori de gen din țara noastră – Sebastian A. Corn și Marian Truță.

Până aici, nu pare nimic deosebit între convenția de anul acesta și cele de pe vremuri, dacă nu se ia în considerare dorința organizatorilor de a trece peste clișee, iar acest lucru se va vedea în primul rând în discutarea, votarea și anunțarea premiilor convenției. Există un juriu de șapte persoane, reprezentanți ai cluburilor de gen care funcționează în țară (cu absența doar a „H.G. Wells“-ului timișorean): Cătălin Badea-Gheracostea (ARCA SF), George Ceaușu (Quasar), Marian Mirescu (V. Anestin), Mircea Nanu (Cygnus), Cristian Tamaș (ProspectArt/SRSFF), Lucian Oancea (Wolfpack), Ciprian Baciu (Helion) al cărui rol va fi să nominalizeze la și să monitorizeze votarea Premiilor RomCon, la cele 22 de categorii ce trebuie să acopere producțiile literare și artistice românești din 2014 ce se înscriu în sf&f. Nominalizările și votarea se vor face pe un site dedicat, pus la dispoziție de ARCA SF, astfel încât orice fan sf&f de expresie română să poată avea un cuvânt de spus. Votul multiplu este exclus, organizatorii se vor folosi de experiența primelor voturi electronice ce au avut loc în țară în urmă cu mai bine de 10 ani, dar și de noile posibilități ale programării (site-ul dedicat premiilor RomCon ar fi operațional la sfârșitul lunii mai). Cele 22 de categorii sunt următoarele: Literatură – editor, traducător; (autor de) roman, nuvelă, povestire, schiță; (autor de) studiu, eseu, articol; Audio-Vizual – radio (on-line, on air), TV (on-line, air), film de ficțiune, film de non-ficțiune, clip, alte producții de artă vizuală; Artă Plastică – bandă desenată, pictură/grafică, copertă de carte; Site – blog, revistă electronică, pagină personală; Promotor/Agent cultural/Agent literar. Pentru ediția din 2015, premiile nu vor avea acoperire în bani, ci doar diplome și, posibil, un trofeu. S-a considerat important ca matricea nominalizărilor la premiile RomCon să acopere pe cât posibil întreaga producție artistică de sf&f cu autori români; nu este obligatoriu ca, în anul acesta sau următorii, toate premiile să fie decernate; trebuie știut, însă, că fandomul are în vedere toată producția artistică de gen românească.

După cum se vede, există dorința de trecere la un nou stadiu de manifestare a comunității sf&f românești. Care ar fi rezultatele urmărite? În primul rând, creșterea cunoașterii de către publicul larg a producțiilor literare și artistice de gen, cu autori români. Dacă există 10 000 de români care vor să îl vadă pe Odon din Game of Thrones, în 2015, de ce să nu avem peste câțiva ani măcar 5000 de participanți la un RomCon unde Sebastian A. Corn sau Adrian Chifu să dea autografe pe cartea sa ori pe biletul de la concertul său?

Pare o utopie? Acum 15 ani credea cineva că vom avea la București cea mai mare convenție de comics și gaming din Europa de Est? Într-adevăr, ComiCon-ul NU s-a făcut cu producții românești, ci numai cu consumatori români, dar, în ceea ce mă privește, ȘTIU că literații și artiștii români pot sta alături de cei care mulțumesc publicul larg românesc.

Taxa de participare la RomCon 2015, de la Suceava, între 18-20 septembrie, este de 30 de lei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.